
Je project laten slagen: waarom lukt dit maar niet?
Je project laten slagen: waarom lukt dit maar niet?
Het hele team is enthousiast. De presentatie klopte, het verhaal was zo klaar als een klontje en de vooruitzichten waren rooskleurig. Dit project klinkt als een succes. Maar waarom blijkt het aan de eindrit toch weer een mislukt project? Hoe komt het dat sommige projecten überhaupt op voorhand al gedoemd zijn te mislukken? Je leest het in dit blogartikel.

Roes van euforie
Zodra veel mensen tegelijkertijd bevlogen raken door een idee voor een project, worden er veelal keuzes gemaakt op gevoel. Eigenlijk bevind je je dan in een roes van euforie. Wat er ook gaat gebeuren, het valt op te lossen en dit gaat slagen. In de praktijk blijkt toch dat managers die op deze manier starten van een koude kermis thuiskomen. Het wordt duurder dan verwacht, kost meer tijd, de resultaten zijn niet als verwacht en tegenslagen waren moeilijk op te lossen.
Gebrek aan antwoorden
Een project bouw je altijd aan de hand van een projectplan op. Dit projectplan wordt onderbouwd door een business case. Zodra alleen de business case duidelijk is, is het verleidelijk de oogkleppen op te doen voor duidelijke signalen. Tijdens gesprekken kom je bijvoorbeeld erachter dat je op bepaalde kritische vragen omtrent het project geen antwoorden kunt geven. Of bepaalde kosten of baten vallen niet te berekenen. Maar ach, de business case is wel duidelijk en vooral de kosten en doorlooptijd zijn van belang.
Project brokkelt af
Eigenlijk was het in dit stadium al tijd om de genoemde signalen niet te negeren. Door zo te starten, zal je plan langzamerhand afbrokkelen. Daardoor kunnen er zich ook andere problemen voordoen:
- Miscommunicatie
- Details uit het oog verliezen
- Er komt gebrek aan controle en opvolging van de zo geleken waterdichte planning
- Veel te veel wijzigingen
- Risicomanagement is onduidelijk
Hoe val ik niet in de kuilen?
Door een waterdicht projectmanagement te creëren, wordt het beheersen van een project al een stuk gemakkelijker. Ga om tafel als projectmanager of projectleider met een team aan professionals. Probeer alles uit te spitten. Kijk naar structuur, overzicht, de risico’s van het project en evalueer regelmatig. En vermijd tijdens het evalueren vooral de kritische vragen niet.
Sparren?
Misschien wel de simpelste tip in woorden, maar het lastigst in uitvoering: blijf gewoon je gezonde verstand gebruiken. Werken de patronen niet hoe jullie normaliter een project aanvliegen? Ga op zoek naar alternatieven. Het is zó van belang om weerstand te bieden tegen de ‘go-with-the-flow’. Bij PROX6 kunnen wij ons goed voorstellen dat hulp van buitenaf wenselijk is. Iemand die meedenkt, weet hoe managementproblemen op te lossen en je van te voren (of snel genoeg) bewust maakt van signalen. Onze consultants sparren graag met je verder onder het genot van een bakje koffie. Zien we je snel?