Goede managementmodellen? De trends en ontwikkelingen

Goede managementmodellen? De trends en ontwikkelingen

BLOG | 29 november 2022

Wanneer spreek je van een goed management? Daar zijn de meningen natuurlijk sterk over verdeeld. Daarom bestaat er een wereld aan modellen en theorieën die iets zeggen over hoe leiding te geven. Welke trends en ontwikkelingen zien we terug? Welke beklijven en welke verdwijnen? En als het nodig is, hoe kun je hierbij ondersteund worden?

managementmodellen

Het belang van managementmodellen

Waarom vinden we het zo lekker om managen in modellen te gieten? De TED-talks en managementboeken zijn vaak niet aan te slepen. De kracht van een goed managementmodel zit hem in het simpel maken van complexe organisatievraagstukken. Het brengt de vraagstukken terug tot de essentie: waarom doen we wat we doen en hoe kun je je werknemers daarvan doordringen?

Geen wet van meden en perzen

Maar daar schuilen ook meteen de haken en ogen. Hoewel de meeste modellen een theoretische en vaak wetenschappelijke basis hebben, zijn het slechts versimpelde versies van de werkelijkheid. Alle dynamiek, onverwachtse gebeurtenissen en verrassende reacties kun je niet vatten in een model. Daarom is het zo belangrijk het model op de juiste waarde te schatten: als een belangrijk en zinvol kader om de organisatiestructuur door te bezien, niet als een wet van meden en perzen.

Opkomende managingtrends

Welke trends zien we komend jaar opkomen? Het is grofweg samen te vatten in een paar woorden: eenvoud, mensgericht en intuïtie. Meer concreet:

  • Platte structuren: piramidestructuren en grote leiders zijn verbannen naar de geschiedenisboeken. Een plattere structuur met leiders die samenwerken en meewerken, dat is de toekomst. Bovendien leidt dit tot betere, snellere communicatie, minder bureaucratie en snellere beslissingen en veranderingen.
  • Agile, agile, agile: flexibiliteit, aanpasbaarheid en snel inspringen op veranderingen blijft belangrijk. Deze werkmentaliteit blijft dominant in managementmodellen. Op die manier blijven of worden organisaties en projecten veranderbaar, waardoor er altijd ruimte voor ontwikkeling blijft bestaan.
  • Focus op nieuwe vaardigheden: een nieuwe generatie rammelt aan de deur, terwijl een grote groep leiders en managers richting pensioen loopt. Dat betekent nieuwe (sub)culturen en kennis. Opleiding en informatie van buitenaf halen is hierin interessant, om op die manier continu frisse kennis binnenboord te halen. Het ontwikkelen van soft skills blijft belangrijk.
  • In het verlengde daarvan – externe consultants: in de nieuwe werkcultuur is de leidinggevende niet degene die álle kennis, vaardigheden en antwoorden hoeft te hebben. De leidinggevende is wél degene die kennis, vaardigheden en antwoorden kan aanreiken, bijvoorbeeld door externe consultants met recente kennis in te schakelen.

Meer dan de som der delen

De waarde van een consultant is meer dan de som der delen. De consultant adviseert, natuurlijk. Maar ook brengt deze nieuwe kennis in, kijkt breed wanneer dat nodig is en kan nieuwe managementstijlen en -modellen binnenbrengen.

Verder praten?

Is jouw organisatie toe aan een frisse wind? Iemand die meedenkt, weet hoe managementproblemen op te lossen en projecten uit het slop te trekken? De consultants van PROX6 drinken graag eens een kopje koffie met je om het erover te hebben.

Vernieuwing doorvoeren doe je zo!

‘Het ondernemen bij PROX6 bevalt me ontzettend goed’

‘PROX6 voelt als een soort familie. Heel gaaf!’

Je project laten slagen: waarom lukt dit maar niet?

Betere dienstverlening gemeente Ede

Hoe verbeter je de werkprestaties?

Werken aan werkplezier: binnen en buiten PROX6

‘Mede door PROX6 durfde ik de stap naar ZZP’er te zetten’

Waarom zijn er toch zoveel vastlopende projecten (en hoe los je het op)?

Over Manfred: Positieve, goede indruk. Goed in organiseren, plannen en directe aansturing.

- Marco van der Winden, manager corporate data management

Marèll is een harde werker, teamplayer, streeft constant naar procesoptimalisatie, analytisch en communicatief sterk, denkt graag met de omgeving mee, behulpzaam.

- Satish Channoo, Operationeel Manager

Silvia heeft Vitens enorm geholpen bij de technische en organisatorische opgave rondom procesautomatisering. Zij heeft als programmamanager, naast de inhoudelijke component, vooral gefocust op de implementatie en de veranderopgave. Dit heeft ze uitstekend opgepakt met prachtige resultaten. Silvia schakelt daarbij makkelijk tussen werkvloer en directie.

- Doeke Schippers, directie

Maak een afspraak
en leer ons kennen!

Wij kunnen het vertellen, maar zelf ervaren is beter. Als je het écht anders wilt, doe je dat met mensen die écht anders zijn.