Hoe trek je je project uit het slop?

Hoe trek je je project uit het slop?

BLOG | 23 april 2024

De consultants van PROX6 staan soms voor de uitdaging om een project weer op gang te brengen. De stagnatie kan bijvoorbeeld komen doordat het project vastloopt en doelen niet bereikt worden. Jullie zijn zeker niet alleen: bij meerdere klanten en organisaties komt dit regelmatig aan de orde. Misschien is het gewoon tijd voor een frisse start. Hoe zorg je dat een frisse wind in je project waait en, minstens zo belangrijk, hoe zorg je dat het deze keer wél slaagt?

project

Begin met evalueren

Jullie hebben besloten om het project nieuw leven in te blazen. Voordat je met frisse moed opnieuw begint, is het goed om eerst met alle betrokken partijen rond de tafel te gaan zitten en voor jezelf een beeld te vormen. Je kunt jezelf afvragen: waar ging het mis? Zijn de requirements en/of scope scherp? Is er een duidelijke afbakening? Heeft dit project voldoende prioriteit of was het een gebrek aan de juiste mensen en/of middelen?

Corrigeer en leer

Vanuit dit startpunt kun je gaan evalueren: wat moet er in jouw ogen anders? Hoe voorkom je dat dezelfde obstakels weer de ontwikkeling hinderen? Zijn de oorspronkelijke doelen van het project nog steeds relevant, hebben de belanghebbenden hetzelfde doel voor ogen of is het tijd om de scope van het opgave bij te stellen of te verfijnen? Stem dit af met je opdrachtgever. Luister ook vooral naar je opdrachtgever.

Plan van actie

Bespreek je plan met de belanghebbenden en je opdrachtgever. In dit plan komen je doelen en je motivatie, samen met een planning en een haalbaar actieplan. Het is belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Na accordering van je plan begint de focus op de uitvoering. Communicatie en verwachtingsmanagement is een belangrijk aspect dat je voldoende aandacht moet geven. Daarnaast is het van belang dat iedere belanghebbende weet wat zijn of haar rol is en wat er van hen verwacht wordt. Zorg voor een meetbare vooruitgang en regelmatig overleg, om te zorgen dat niet iedereen in zijn eigen werkzaamheden kruipt.

Je team is key

Staat de basis, dan kun je je gaan focussen op de randzaken die minstens zo belangrijk zijn voor het laten slagen. Dat betekent:

  • Tevredenheid van alle betrokken stakeholders
  • Werkplezier en creatieve vrijheid
  • Aanmoediging

Laat het slagen!

Een project dat in goede banen verloopt? Dat is de wens van elke manager en stakeholder. Maar een ingewikkeld plan of het hebben van veel stakeholders zorgt al snel voor een traag lopend of eindigend project. De consultants van PROX6 adviseren je graag, of ondersteunen je in het runnen van je project. Zo ga jij een voorspoedige voortgang tegemoet. Neem hier contact op!

Werken bij PROX6: dit kun je verwachten!

Technologie maakt jouw project makkelijker!

Waarom is goede klantenservice zo ingewikkeld?

‘Een projectmanager moet oplossen en verbinden, maar ook inhoudelijk de kennis hebben’

Wat doe je aan een stroperige ICT-afdeling?

Werken bij PROX6 is niet alleen leerzaam maar vooral heel leuk

Doelen behalen: hoe doe je dat?

Efficiënt samenwerken met stakeholders

Trends in projectmanagement: AI

Over Manfred: Positieve, goede indruk. Goed in organiseren, plannen en directe aansturing.

- Marco van der Winden, manager corporate data management

Marèll is een harde werker, teamplayer, streeft constant naar procesoptimalisatie, analytisch en communicatief sterk, denkt graag met de omgeving mee, behulpzaam.

- Satish Channoo, Operationeel Manager

Silvia heeft Vitens enorm geholpen bij de technische en organisatorische opgave rondom procesautomatisering. Zij heeft als programmamanager, naast de inhoudelijke component, vooral gefocust op de implementatie en de veranderopgave. Dit heeft ze uitstekend opgepakt met prachtige resultaten. Silvia schakelt daarbij makkelijk tussen werkvloer en directie.

- Doeke Schippers, directie

Maak een afspraak
en leer ons kennen!

Wij kunnen het vertellen, maar zelf ervaren is beter. Als je het écht anders wilt, doe je dat met mensen die écht anders zijn.