Doelen behalen: hoe doe je dat?

Doelen behalen: hoe doe je dat?

BLOG | 27 november 2023

We merken het in ons persoonlijke leven vaak genoeg: doelen halen is lastig. We stellen doelen voor onszelf (afvallen, meer bewegen, stoppen met roken), maar vaker niet dan wel kunnen we deze doelen daadwerkelijk halen. Of het nu gaat om persoonlijke ambities, carrièredoelen, gezondheid of andere aspecten van het leven, het stellen en bereiken van doelen is een vaardigheid die iedereen kan leren. Maar hoe doe je dat, waar begin je en hoe zet je dit uit?

Doelen behalen

Doelen definiëren

Het bereiken van je doelen begint met een helder idee opstellen van wat je wil bereiken. Een handig handvat hiervoor is de SMART-methode: je doel moet specifiek, meetbaar, acceptabel, relevant en tijdsgebonden zijn. Bij veel studies wordt deze methode ook wel gebruikt om projecten te vervullen, of om te reflecteren op eerder gestelde doelen. Dus:

  1. Wat wil je bereiken? Specifieer dit en, waar nodig, breek dit op in fragmenten om het behapbaar te maken.
  2. Kun je door cijfers te gebruiken je doel meetbaar maken, of is er een manier waarop je kunt meten of een doel behaald is, bijvoorbeeld een tracker?
  3. Is het doel acceptabel voor jezelf of de mensen binnen je bedrijf? Is er voldoende draagvlak?
  4. Is het doel dat je probeert te behalen realistisch? Corresponderen de inspanningen met het doel, zijn de juiste middelen beschikbaar om het doel te halen?
  5. Binnen welk tijdsbestek is het te halen? Stel een einddatum, zodat je niet eindeloos door blijft sukkelen. Lukt het niet binnen dit tijdsbestek, reflecteer dan waar dit fout ging en waarom. Vanuit daar kun je besluiten of je je plan van aanpak wil wijzigen en op welke manier.

Stel een plan op

Een doel zonder plan blijft een wens. Stel een gedetailleerd plan op met hoe je je doel hoopt te bereiken. Dit maakt het minder overweldigend en werkt motiverender. Doe dit bijvoorbeeld in een Excel-bestand, stel een agenda op of zet wekkers voor jezelf wanneer je iets wil doen. Maak het niet moeilijker dan het hoeft te zijn, begin gewoon ergens.

Visualiseer het proces (en succes!)

Het visualiseren van wat je wil bereiken kan helpen om de motivatie vast te houden – een herinnering, zodat je niet vergeet waarom je het doet. Dit kan een post-it aan je beeldscherm zijn, een moodboard op je desktop of een volgeplakt whiteboard. Wat voor jou of je team het beste werkt.

Je staat er niet alleen voor

Doelen behalen is niet iets wat je alleen hoeft te doen. Met het juiste ‘support system’ zul je zien dat het behalen van je doelen soepeler verloopt. Betrek mensen bij het proces die verstand hebben van het doel dat je gesteld hebt, of van de werkzaamheden die nodig zijn om het doel te behalen. Maar ook iemand die een stok achter de deur is, is een goede toevoeging aan jouw team. Bijvoorbeeld een externe consultant kan hier uitstekend voor geschikt zijn. De consultants van PROX6 denken mee en durven tegelijkertijd ook buiten de gebruikelijke kaders te kijken om te zorgen dat jij jouw doelen wel behaalt. Behalve het kwijtraken van je vakantiekilo’s. Dat moet je echt zelf doen 😉

Werken bij PROX6: dit kun je verwachten!

Technologie maakt jouw project makkelijker!

Hoe trek je je project uit het slop?

Waarom is goede klantenservice zo ingewikkeld?

‘Een projectmanager moet oplossen en verbinden, maar ook inhoudelijk de kennis hebben’

Wat doe je aan een stroperige ICT-afdeling?

Werken bij PROX6 is niet alleen leerzaam maar vooral heel leuk

Efficiënt samenwerken met stakeholders

Trends in projectmanagement: AI

Over Manfred: Positieve, goede indruk. Goed in organiseren, plannen en directe aansturing.

- Marco van der Winden, manager corporate data management

Marèll is een harde werker, teamplayer, streeft constant naar procesoptimalisatie, analytisch en communicatief sterk, denkt graag met de omgeving mee, behulpzaam.

- Satish Channoo, Operationeel Manager

Silvia heeft Vitens enorm geholpen bij de technische en organisatorische opgave rondom procesautomatisering. Zij heeft als programmamanager, naast de inhoudelijke component, vooral gefocust op de implementatie en de veranderopgave. Dit heeft ze uitstekend opgepakt met prachtige resultaten. Silvia schakelt daarbij makkelijk tussen werkvloer en directie.

- Doeke Schippers, directie

Maak een afspraak
en leer ons kennen!

Wij kunnen het vertellen, maar zelf ervaren is beter. Als je het écht anders wilt, doe je dat met mensen die écht anders zijn.