Trends in projectmanagement: AI

Trends in projectmanagement: AI

BLOG | 25 september 2023

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft zich de afgelopen jaren, maar zeker de afgelopen maanden, ontwikkeld tot een baanbrekende technologie die zijn invloed heeft gehad op verschillende industrieën en vlakte, op verschillende manieren. Een voorbeeld van zo’n vakgebied is projectmanagement. Traditioneel gezien was projectmanagement natuurlijk volledig afhankelijk van menselijke input, maar met de opkomst van AI worden processen geautomatiseerd en verbeterd.

AI

Automatisering van routinetaken

Een waardevolle toepassing in projectmanagement is de automatisering van routinetaken, taken waar mensen in de loop der tijd mogelijk moe van worden, taken die routinematig gebeuren en dus overgenomen zouden kunnen worden door een computer. Denk hierbij aan plannen, resourcebeheer of het opstellen van rapportages. Projectmanagers kunnen zich hierdoor meer bekommeren om alles dat mensen aangaat. Dit minimaliseert trouwens ook menselijke taken. Zo kun je de automatisering aan systemen overlaten en kunnen jullie de werkzaamheden doen die menselijke input vereisen.

Voorspellingsvermogen

Kunstmatige intelligentie maakt, behalve automatisering, het ook mogelijk om gegevens te analyseren en voorspellingen te doen op basis van eerdere gegevens en trends. Met behulp van algoritmen kan AI projectmanagers helpen bij het voorspellen van mogelijke risico’s, het identificeren van taken en het inschatten van benodigde middelen en tijd. Zo kan een projectmanager op tijd problemen identificeren en er op tijd op reageren, om te voorkomen dat er middelen en tijd verloren gaat.

Communicatieverbetering

‘Hey ChatGPT, vul een evaluatieformulier voor een werknemer voor mij in.’ Tja, dat werkt natuurlijk niet helemaal zo… Maar voor andere elementen van je communicatie is AI wél heel geschikt. AI-gedreven chatbots kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om veelvoorkomende vragen te beantwoorden, updates te geven over projectstatussen en teamleden te ondersteunen bij het vinden van relevante informatie. Dit vermindert de afhankelijkheid van projectmanagers voor het beantwoorden van repetitieve vragen en zorgt voor snellere respons en betere betrokkenheid van het team.

Beperkingen

De toepassing van AI in projectmanagement heeft de potentie om de efficiëntie, nauwkeurigheid en succespercentages van projecten te verbeteren. Maar het is wel belangrijk om op te merken dat AI geen vervanging is voor menselijke projectmanagers, maar eerder een waardevol hulpmiddel dat hun capaciteiten en mogelijkheden uitbreidt. Menselijke betrokkenheid, creativiteit en strategisch denken blijven essentieel in projectmanagement. Kun je wel wat hulp gebruiken bij je projectmanagement? De (echte) mensen van PROX6 helpen je graag. Neem hier contact op!

Werken bij PROX6: dit kun je verwachten!

Technologie maakt jouw project makkelijker!

Hoe trek je je project uit het slop?

Waarom is goede klantenservice zo ingewikkeld?

‘Een projectmanager moet oplossen en verbinden, maar ook inhoudelijk de kennis hebben’

Wat doe je aan een stroperige ICT-afdeling?

Werken bij PROX6 is niet alleen leerzaam maar vooral heel leuk

Doelen behalen: hoe doe je dat?

Efficiënt samenwerken met stakeholders

Over Manfred: Positieve, goede indruk. Goed in organiseren, plannen en directe aansturing.

- Marco van der Winden, manager corporate data management

Marèll is een harde werker, teamplayer, streeft constant naar procesoptimalisatie, analytisch en communicatief sterk, denkt graag met de omgeving mee, behulpzaam.

- Satish Channoo, Operationeel Manager

Silvia heeft Vitens enorm geholpen bij de technische en organisatorische opgave rondom procesautomatisering. Zij heeft als programmamanager, naast de inhoudelijke component, vooral gefocust op de implementatie en de veranderopgave. Dit heeft ze uitstekend opgepakt met prachtige resultaten. Silvia schakelt daarbij makkelijk tussen werkvloer en directie.

- Doeke Schippers, directie

Maak een afspraak
en leer ons kennen!

Wij kunnen het vertellen, maar zelf ervaren is beter. Als je het écht anders wilt, doe je dat met mensen die écht anders zijn.