Efficiënt samenwerken met stakeholders

Efficiënt samenwerken met stakeholders

BLOG | 30 oktober 2023

Het managen van stakeholders is cruciaal voor het slagen van een project. Als een stakeholder beter betrokken is bij een project of innovatie, is de kans groter dat de uitkomst optimaal is. Goed contact en een efficiënte samenwerking zijn hiervoor essentieel. We vertellen je er meer over!

samenwerken

Samen bereik je meer

Het is een cliché, maar het is absoluut waar. Zo bijvoorbeeld het station van Driebergen-Zeist. Deze werd in 2020 negen maanden eerder dan verwacht opgeleverd door intensieve samenwerking. Wat belangrijk is voor een succesvolle samenwerking is verbinding, een gezamenlijk doel en de juiste motivatie om dit doel te bereiken. Hoe bereik je zo’n succesvolle samenwerking?

Communicatie is key

Stakeholders zullen bijna altijd met andere ideeën en verwachtingen in een project stappen, dus het is het beste om op tijd iedereen op een lijn te krijgen. Ga de dialoog aan. Luister naar ieders motivatie is om in het project te stappen, maar bespreek ook wat je samen wilt bereiken. Niets verbindt mensen als een gezamenlijk doel.

Verwacht geen perfectie

Samenwerken is onderhandelen. Dit betekent voor je punt staan als je er echt in gelooft, maar ook het doen van concessies als dit de samenwerking bevordert. Wanneer je een gezonde omgeving hebt gecreëerd waarin iedereen zijn mening durft te uiten over iets, doet dit de samenwerking absoluut ten goede.

Houd contact

Het is belangrijk om stakeholders up-to-date te houden met ontwikkelingen. Hier is lang niet elke keer een telefoontje of meeting voor nodig. Heb je met veel stakeholders te maken, dan kun je ook contact houden via social media. Bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwsbrief of bericht via social media. Hebben de stakeholders veel invloed of zijn ze nauw betrokken bij het project, dan is persoonlijk contact vaak prettiger. Beoordeel dit afhankelijk van jullie situatie en handel hiernaar, of vraag de stakeholders eventueel wat zelf hun voorkeur heeft. Jullie weten zelf het beste wat werkt en kunnen dit prima binnen het project afstemmen

Maak het niet te moeilijk

Een samenwerking gaat geheid op problemen stuiten. Er zal altijd iemand op een punt in de samenwerking ontevreden zijn over een keuze die gemaakt wordt, een planning die uitloopt of communicatie die toch niet helemaal lekker verlopen is. Wees niet bang om veranderingen door te voeren als je het gevoel hebt dat dat het project bevordert. Als je merkt dat het niet blijft boteren of dat het probleem groter wordt dan jullie aankunnen, dan kan het goed zijn om hulp in te schakelen van een externe partij. Een consultant van PROX6 zorgt dat alles in goede lijnen zal lopen met behulp van creatieve oplossingen en goede gesprekken. Neem hier contact op voor meer informatie!

Waarom is goede klantenservice zo ingewikkeld?

‘Een projectmanager moet oplossen en verbinden, maar ook inhoudelijk de kennis hebben’

Wat doe je aan een stroperige ICT-afdeling?

Werken bij PROX6 is niet alleen leerzaam maar vooral heel leuk

Doelen behalen: hoe doe je dat?

Trends in projectmanagement: AI

Vernieuwing doorvoeren doe je zo!

‘Het ondernemen bij PROX6 bevalt me ontzettend goed’

‘PROX6 voelt als een soort familie. Heel gaaf!’

Over Manfred: Positieve, goede indruk. Goed in organiseren, plannen en directe aansturing.

- Marco van der Winden, manager corporate data management

Marèll is een harde werker, teamplayer, streeft constant naar procesoptimalisatie, analytisch en communicatief sterk, denkt graag met de omgeving mee, behulpzaam.

- Satish Channoo, Operationeel Manager

Silvia heeft Vitens enorm geholpen bij de technische en organisatorische opgave rondom procesautomatisering. Zij heeft als programmamanager, naast de inhoudelijke component, vooral gefocust op de implementatie en de veranderopgave. Dit heeft ze uitstekend opgepakt met prachtige resultaten. Silvia schakelt daarbij makkelijk tussen werkvloer en directie.

- Doeke Schippers, directie

Maak een afspraak
en leer ons kennen!

Wij kunnen het vertellen, maar zelf ervaren is beter. Als je het écht anders wilt, doe je dat met mensen die écht anders zijn.