Wat doe je aan een stroperige ICT-afdeling?

Wat doe je aan een stroperige ICT-afdeling?

BLOG | 25 december 2023

Het gebeurt nog vaak dat er een groot gat zit tussen wat business wil, en wat de ICT-afdeling kan. Veel bedrijven worstelen met een trage vooruitgang op het gebied van ICT, met vertragingen, inefficiëntie of zelfs verlies van concurrentievoordeel als gevolg. Hoe voorkom je dit?

Identificeer waar het vastloopt

Om te kijken waar het niet lekker loopt, moet je eerst begrijpen wat het werkproces is, welke stappen dit omvat en waar in het bedrijfsproces de blokkade plaatsvindt. Zo’n blokkade kan verschillende oorzaken hebben en hoeft lang niet altijd bij het personeel te liggen.

Verouderde systemen en technologieën

Werkt het bedrijf nog met oubollige software, is de server ontzettend traag of klinkt het kantoor als een vliegveld als computers zwaardere applicaties moeten draaien? Dat kan weleens de oorzaak zijn van een trage ICT-afdeling. Werken systemen niet lekker, dan werkt dit demotiverend voor de werknemer. Hun vaardigheden worden niet ondersteund en kunnen niet optimaal worden uitgevoerd, met frustratie en een lagere werkethiek als gevolg.

Gebrek aan gekwalificeerd personeel

De ICT-wereld verandert continu en technologie innoveert op een hoog tempo. Werknemers moeten meegroeien met die ontwikkelingen. Gebeurt dit niet, bijvoorbeeld door middel van cursussen of trainingen, dan blijven processen achterlopen en vertragen processen. Bovendien wordt het moeilijker om tegen concurrenten op te wegen. Dit werkt bovendien stimulerend en belonend voor de werknemer. Deze heeft het gevoel dat hun ambities aangehoord worden, en dat ze niet ‘vast zitten’ in hun functie.

Slecht beheer

Wordt er met tientallen verschillende systemen en formats gewerkt, maar is er geen unaniem beheer of overzicht? Met goed ICT-beheer zorg je dat alle informatie- en mediasystemen veilig blijven en onderhouden worden. Zorg ervoor dat er duidelijke communicatiekanalen zijn en dat de verantwoordelijkheden goed zijn gedefinieerd. Regelmatige feedbacksessies en prestatiemetingen kunnen de afdeling helpen om effectiever te werken.

Stel realistische doelen

Het is belangrijk om realistische doelen en tijdlijnen vast te stellen voor IT-projecten. Overbelasting van medewerkers met te veel taken in een te korte tijd kan leiden tot vertragingen en fouten.

Overweeg hulp

Je merkt dat het op ICT-gebied niet botert. Soms kan het inhuren van externe consultants of het uitbesteden van bepaalde IT-taken helpen om de stroperigheid te verminderen. Externe experts kunnen nieuwe perspectieven en ideeën inbrengen en tijdelijke hulp bieden bij het oplossen van specifieke problemen. Of misschien is het tijd om te migreren naar een nieuw systeem, maar heb je het uitgesteld omdat je niet weet waar te beginnen. Ook dan kan PROX6 je helpen!

Hoe trek je je project uit het slop?

Waarom is goede klantenservice zo ingewikkeld?

‘Een projectmanager moet oplossen en verbinden, maar ook inhoudelijk de kennis hebben’

Werken bij PROX6 is niet alleen leerzaam maar vooral heel leuk

Doelen behalen: hoe doe je dat?

Efficiënt samenwerken met stakeholders

Trends in projectmanagement: AI

Vernieuwing doorvoeren doe je zo!

‘Het ondernemen bij PROX6 bevalt me ontzettend goed’

Over Manfred: Positieve, goede indruk. Goed in organiseren, plannen en directe aansturing.

- Marco van der Winden, manager corporate data management

Marèll is een harde werker, teamplayer, streeft constant naar procesoptimalisatie, analytisch en communicatief sterk, denkt graag met de omgeving mee, behulpzaam.

- Satish Channoo, Operationeel Manager

Silvia heeft Vitens enorm geholpen bij de technische en organisatorische opgave rondom procesautomatisering. Zij heeft als programmamanager, naast de inhoudelijke component, vooral gefocust op de implementatie en de veranderopgave. Dit heeft ze uitstekend opgepakt met prachtige resultaten. Silvia schakelt daarbij makkelijk tussen werkvloer en directie.

- Doeke Schippers, directie

Maak een afspraak
en leer ons kennen!

Wij kunnen het vertellen, maar zelf ervaren is beter. Als je het écht anders wilt, doe je dat met mensen die écht anders zijn.